Kawan-Kawan

Monday, 17 February 2014

SULTAN MOHAMAD AL-FATEH
KENAPA SULTAN MOHAMAD AL FATEH DIKATAKAN SEBAIK-BAIK RAJA DALAM HADIS NABI SAW?


Ketika solat Jumaat hendak didirikan buat pertama kali di Constantinople (Istanbul), timbul pertanyaan tentang siapakah yang paling layak menjadi imam. Baginda memerintahkan kesemua tenteranya termasuk dirinya bangun lantas bertanya,

1- “Siapa di antara kita yang pernah meninggalkan solat fardhunya sejak baligh hingga sekarang walaupun sekali, sila duduk!”. Tiada seorang pun yang duduk, kerana tidak seorang pun di antara mereka pernah meninggalkan solat fardhu.

2- Baginda bertanya lagi, “Siapakah di antara kita yang sejak baligh hingga kini pernah meninggalkan solat sunat rawatib sila duduk!”. Maka sebahagian daripada tenteranya pun duduk.

3- Kemudian Baginda bertanya lagi, “Siapa di antara kita sejak baligh hingga ke saat ini pernah meninggalkan solat tahajjud walaupun satu malam, sila duduk!”. Kali ini semuanya duduk, kecuali Sultan Muhammad Al-Fateh sendiri. Baginda tidak pernah meninggalkan solat fardhu, solat sunat Rawatib dan solat Tahajjud sejak baligh .

Bahkan seorang ahli sejarah Perancis, Baron Karaffoo telah menyatakan, ”Pembukaan Constantinople tidaklah berlaku kepada Sultan al-Fateh secara kebetulan dan juga bukan kerana Kerajaan Byzantine berada di dalam keadaan lemah, tetapi ia adalah kerana Sultan al-Fateh menggunakan segala kekuatan kemausiaan, kemahiran dan ilmu yang ada di zamannya.”C/P

Kagum!


0 comments:

 

Copyright © 2013 Reserved to Arifah Lee

Edited by Cik Amal